Patrycja Machałek promowała w bibliotece swoje najnowsze książki

Pochodząca z Gostyni pisarka Patrycja Machałek spotkała się w środę 29 września z czytelnikami z gminy Wyry. Spotkanie autorskie miało miejsce w Bibliotece w Gostyni i było okazją do omówienia najnowszych książek autorki – „Siła polskich ziół” oraz „Smak dzikich roślin” – ale też szerszej dyskusji o zdrowiu i gotowaniu.

Spotkanie rozpoczęło się po godz. 10.00 w bibliotecznej czytelni, skupiając wokół autorki grono oddanych czytelników z Gostyni i Wyr. Wszystkich obecnych na spotkaniu powitała Joanna Bieniek-Strączek, dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Wyrach.

Patrycja Machałek zadebiutowała w lipcu 2018 roku książką poradnikową „Siła ziół”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa ZNAK. Przystępnie napisana publikacja o świecie roślin rosnących tuż obok, ich intrygujących właściwościach, a także różnych ciekawych sposobów wykorzystania, spotkała się z dużym uznaniem czytelników i zaowocowała dalszą współpracą autorki z wydawnictwem. Niemal dokładnie rok później, latem 2019 roku, na rynku ukazała się druga książka Patrycji Machałek pod nazwą „Przetwory z pomysłem”, w której w równie klarowny sposób omówiła kwestie związane z domowymi uprawami i przetwórstwem. Z kolei w pierwszej połowie pandemicznego 2020 roku, wracając do źródeł, autorka wydała przewodnik „Magia polskich ziół”, w którym zawarła dużo ciekawych przepisów na przeróżne mikstury z roślin dostępnych w Polsce. Wiele wydarzyło się także w 2021 roku. W ostatnich miesiącach ukazało się drugie wydane debiutanckiej „Siły ziół”, a na początku września na rynku pojawiła się czwarta w dorobku autorki książka pod tytułem „Smak dzikich roślin”, w której można odnaleźć ponad setkę przepisów na nieoczywiste potrawy z wykorzystaniem roślin rosnących często w najbliższym sąsiedztwie.

Spotkanie zaczęło się od przeglądu dorobku książkowego autorki. Od debiutanckiej poradnikowej książki „Siła ziół” (2018) i nieco późniejszej kulinarnej książki „Przetwory z pomysłem” (2019), którym poświęcone były poprzednie spotkania w gminnej bibliotece, raz w Gostyni, raz w Wyrach; po dwie najnowsze książki – „Magia polskich ziół” (2020), o której nie było dotąd okazji porozmawiać z uwagi na ograniczenia epidemiczne, oraz „Smak dzikich roślin” (2021), której premiera miała miejsce na początku września.


„Magia polskich ziół” ukazała się w 2020 roku, w specyficznym okresie związanym z początkiem pandemii koronawirusa SARS-CoV-2. Książka zachęca do wyjścia na zewnątrz i skorzystania ze skarbów natury, które można znaleźć na pobliskiej łące lub w lesie. Z jednej strony opowiada o dostępnych tam roślinach, a z drugiej wskazuje, także za sprawą licznych anegdot, jak z wykorzystaniem z pozoru niepotrzebnych nikomu roślin przygotować produkty pozwalające dodatkowo zadbać o zdrowie i urodę. I tak w treści książki można znaleźć m.in. przepis na herbatkę z aksamitki, receptury na wodę fiołkową i domowy syrop na ból gardła czy też instrukcje przygotowania odwarów ziołowych na różne bolączki. Do bliższego obcowania z naturą i odnajdywania za jej sprawą ciekawych rozwiązań zachęcają w książce również liczne, cieszące oko ilustracje.

Najnowsza propozycja Patrycji Machałek z 2021 roku, książka kulinarna „Smak dzikich roślin”, zaskakuje rozbudowaną bazą bardzo nietuzinkowych receptur, z których w każdej domowej kuchni z powodzeniem można skomponować ciekawe nalewki i desery czy też przygotować potrzebne na później półprodukty. Na kolejnych stronicach, uszeregowanych wedle pór roku, można znaleźć przepisy m.in. na fiołkowy drink (wiosna), masło stokrotkowe (lato), ocet z owoców dzikiej róży (jesień) czy wino wrzosowe (zima). Do podejmowania odważnych eksperymentów zachęca również oprawa graficzna, z wieloma ciekawie zestawionymi fotografiami i rysunkami. Najnowsza książka została wydana w nieco większym formacie, dlatego nie skomponuje się na półce tak dobrze z „Siłą ziół” jak „Przetwory z pomysłem” i „Magia polskich ziół”, jednak jak wskazują recenzenci, obcowanie z całą treścią stało dzięki temu zabiegowi jeszcze przyjemniejsze.


W dalszej części spotkania, do czego zachęciła sama autorka, zawiązała się szersza dyskusja o własnych doświadczeniach czytelników związanych z przygotowywaniem różnych potraw opartych o naturalne składniki, a to zwłaszcza w kontekście produktów, które są warte uwagi na styku późnego lata i wczesnej jesieni. Wspólnie z autorką omówiono więc m.in. temat dżemu z jarzębiny, kawy żołędziowej i sosu z rydzów, do których najważniejsze składniki można pozyskać właśnie pod koniec września. W międzyczasie czytelnicy pytali o szczegóły dotyczące niektórych receptur zawartych w książkach czy o to, przy jakich okazjach autorka najczęściej stosuje poszczególne przepisy. Rozmawiano też m.in. o kulisach ostatnich wywiadów, zwłaszcza w telewizyjnym „Pytaniu na śniadanie” oraz zmianach w życiu autorki, które nastąpiły po dużym sukcesie debiutanckiej „Siły ziół” na rynku wydawniczym.

W czasie spotkania nie zabrakło także pytań o pisarskie plany na najbliższe miesiące. Jak wyjawiła autorka, obecnie pracuje nad kolejnymi książkami dotyczącymi głównej tematyki, ale jednocześnie, we współpracy z innymi autorami, prowadzi również prace nad reportażem o ludziach, którzy żyją z RLS, czyli zespołem niespokojnych nóg.

Na zakończenie dyrektor GBP przekazała autorce upominki związane z 30-leciem gminy Wyry, życząc kolejnych sukcesów wydawniczych.

Książki Patrycji Machałek można nabyć w dobrych księgarniach stacjonarnych i internetowych lub wypożyczyć z zasobów gostyńskiej książnicy.

Default image
Patryk Fila
patrykfila[at]gostynslaska.pl

Zostaw komentarz