Przedszkolny gmach gotowy. Inwestycja już na ostatniej prostej

Prace związane z przebudową Gminnego Przedszkola w Gostyni w ostatnich miesiącach przybrały bardzo widowiskowy wymiar. Po niemal zakończonych latem pracach wewnątrz gmachu, imponującemu przeobrażeniu zaczęło ulegać całe otoczenie, zarówno przedszkolny ogród jak i fragment placu centralnego przed samym przedszkolem. Następujące szybkimi krokami zmiany były na tyle widoczne, że bez specjalnej uwagi mogły być rejestrowane właściwie przez każdego przechodnia.

Największe utrudnienia komunikacyjne przyniosły tym razem rozpoczęte w okresie letnim prace brukarskie u frontu poczty i przedszkola. Przed budynkami wymieniono nawierzchnię z kostki brukowej, pamiętającą końcówkę lat 80. ubiegłego wieku, wzniesiono zupełnie nowe schody do przedszkola wraz z wyczekiwanym w tym miejscu podjazdem. Przed wejściem pojawiło się też miejsce parkingowe dedykowane osobom o ograniczonych możliwościach ruchowych, które dość zręcznie wkomponowane zostało w istniejący parking między przedszkolem i domem kultury. Dobrą zmianę zaistniałą do końca jesieni na placu centralnym, przypieczętowała likwidacja podniszczonego płotu od ul. Pszczyńskiej.

W ślad za małą rewolucją na poziomie gruntu, poszło główne lico budynku – elewacja frontowa zyskała docelowy, kontrastowy wymiar. Na eksponowane miejsce w centralnym punkcie wróciło godło państwowe i tablica urzędowa. W dniu 11 listopada, w stulecie niepodległości Polski, znów w pełnej okazałości zawisła flaga państwowa.

Budynek przedszkola od strony domu kultury w pełni uzupełnia teraz szyb windy osobowej, do obsługi komunikacji pomiędzy parterem a piętrem budynku. Nieopodal szybu do użytku włączono nowe wyjście ewakuacyjne. W tej części przedszkolnego otoczenia uporządkowaniu uległ parking i obszar pod zieleńce.

Elewacja gmachu zyskała w ostatnich miesiącach docelowy tynk w kolorze waniliowym oraz granitowe elementy dekoracyjne, w postaci korespondujących ze sobą pionowych bloków między oknami, jak również u podstawy (faktura to cegły w wiązaniu wózkowym). Na wszystkich ścianach zewnętrznych zawieszone zostały nowe kamery monitoringu wizyjnego. Od strony ogrodu w pełni ukończono prace konstrukcyjne i wykończeniowe ogrodu zimowego. Dzięki zastosowaniu ścian kurtynowych z prawdziwego zdarzenia, budynek od południowego zachodu prezentuje się równie okazale jak przed remontem.

Plac na potrzeby parkingu
W tym półroczu kluczowy moment przebudowy nastąpił także w kontekście obszaru zajmowanego przez ogród przedszkolny. Po ponad trzydziestu latach od ustanowienia przedszkola w nowym miejscu, obszar zewnętrzny placówki zmniejszył się o 600m2. Nowe granice zgodnie z kontrowersyjnymi planami Urzędu Gminy Wyry wydzielił nowy płot, posadowiony od strony budynku poczty i przychodni zdrowia.

O tym że w bliskim sąsiedztwie poczty był kiedyś teren dedykowany gostyńskim przedszkolakom, świadczy już tylko podniszczona piaskownica i kawałek utwardzonej powierzchni wokół. Ich miejsce w nieokreślonej przyszłości zająć ma nowy parking, choć zakres w jakim wykrojono teren wskazywał początkowo na możliwość wzniesienia tam biurowca pasywnego na potrzeby urzędu gminy, połączonego funkcjonalnie z budynkiem po urzędzie pocztowym1, który wpisywałby nie tylko w urbanistykę gostyńskiego klastra, ale i strategię gminy. Urzędnicy jednak szybko zdementowali te pogłoski, prezentując radnym koncepcję typowego parkingu2.

Planowane na wydzielonym terenie miejsca parkingowe mają pozwolić na przyjęcie w samym centrum kilkunastu dodatkowych samochodów osobowych. Projekt, poza miejscami postojowymi, zakłada też budowę kołowej drogi dojazdowej do tych miejsc. Na dzień dzisiejszy zamierzenie to nie ma jednak finansowania. Nie wpisuje się też w europejskie standardy, dotyczące odchodzenia od rozwiązań sprzyjających komunikacji indywidualnej, zwłaszcza w centrach miast, na rzecz nowoczesnej komunikacji miejskiej, na które mocno stawia Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia, promując (i dotując z „Metropolitalnego Funduszu Solidarności”) inwestycje służące komunikacji zbiorowej lub szeroko rozumianej infrastrukturze rowerowej.

Teraz czas na otoczenie
Po zamknięciu prac związanych z budynkiem i frontem, w ostatnich tygodniach siły zostały przerzucone na część podwórkową przedszkola, które już przeszło diametralną zmianę, choć to jeszcze nie koniec. W obrębie ogrodu wyznaczono nowe ścieżki prowadzące od nowo powstałego wyjścia, wprost na wydzielone strefy rekreacji i zabawy. Pod zestawami zabawowymi, zarówno nowymi jak i odświeżonymi, posadowiono bezpieczną nawierzchnię, która ma chronić dzieci od urazów w trakcie zabawy. Całość uzupełniają ławki parkowe i odpowiednio skrojony utwardzony plac, który przyda się na potrzeby przyszłych zajęć czy przedszkolnych wydarzeń kulturalnych. Nocą ogromne wrażenie robi oświetlenie całego terenu, dzięki któremu centrum Gostyni jest już bezdyskusyjnie najaśniejszym punktem gminy.

Aktualnie przedszkole czeka na pierwsze odbiory, w tym związane z kuchnią, bo póki co posiłki wciąż są donoszone z kuchni na terenie Domu Kultury w Gostyni. Pomieszczeń nie dopuszczono do użytku, co wynika z błędu na etapie projektu, dotyczącego niedostosowania niektórych elementów do przepisów przeciwpożarowych. Wójt Gminy Wyry Barbara Prasoł poinformowała podczas grudniowej sesji Rady Gminy Wyry, że trwają intensywne działania nad zmianą tego stanu. Poza odbiorami, w kolejnych tygodniach oczekuje się dalszych prac wykończeniowych w obrębie strefy zewnętrznej, a później porządkowych. Według dokumentacji przetargowej, realizacji inwestycji związanej z przebudową przedszkola, której inicjatorem jest gmina Wyry, ma oficjalnie dobiec końca w drugiej połowie 2019 roku.

26 sierpnia

20 października

29 października

29 grudnia

Przypisy:

  1. gostynslaska.pl / Jak zmieni się przedszkole? Przestrzeń zostanie lepiej wykorzystana.
  2. gostyńśląska.pl / Plany inwestycyjne zdominowały styczniowe posiedzenie komisji gostyńskiej.

Zobacz też