Po wydaniu w ubiegłym roku debiutanckiej „Siły ziół” (2018), książki odkrywającej przed czytelnikami arkana wiedzy z zakresu roślin leczniczych oraz ich umiejętnego wykorzystywania, Patrycja Machałek nie zwolniła tempa, biorąc na warsztat temat przetworów domowych – powideł, przecierów czy kompotów, które we wstępie do swojej nowej książki pod tytułem „Przetwory z pomysłem” (2019) niezwykle trafnie określa nie tylko trwałym nośnikiem pysznych domowych smaków, ale też – a może przede wszystkim – przekaźnikiem beztroskich i szczęśliwych chwil.
Magia owoców i warzyw
Nowa książka mieszkanki Gostyni ukazała się w lipcu nakładem Społecznego Instytutu Wydawniczego „Znak”. Patrycja Machałek przedstawia w niej niezwykle bogaty świat przetworów z warzyw i owoców, wyrażony głównie za sprawą praktycznych porad i sposobów ich przygotowania – tak aby były one jednocześnie smaczne i zdrowe.
Na bazie zasobu ujętego w książce przez autorkę, czytelnik może wynieść podstawową wiedzę na temat przetworów, pokaźną listę domowych i sprawdzonych receptur, która obejmuje m.in. konfitury, marmolady, syropy, kompoty, nalewki, sosy i przeciery warzywne, jak również wiedzę na temat występowania poszczególnych dóbr w ciągu roku, wraz z praktyczną ściągawką zwierającą owocowo-warzywne kalendarium.
W książce autorka z jednej strony wskazuje na utarte praktyki i prawidła dotyczące przygotowywania przetworów, a z drugiej zachęca czytelników do eksperymentowania w gronie krewnych i przyjaciół – praktykowania tradycji związanej z przetworami, ale też swobodnego jej przekazywania i rozwijania.
W sposób w jaki przekazywana jest cała ta wiedza sprawia, że książka z powodzeniem trafia w gusta zarówno osób, które już mogą poszczycić się doświadczeniami na polu przetwarzania owoców i warzyw, osób, które chcą rozpocząć dopiero przygodę z przetworami w domowym zaciszu, jak i nieco mniej zaangażowanych w tematykę czytelników, ponieważ lektura książki pozwala nie tylko poszerzać wiedzę ogólną z tego zakresu, ale też pełnić rolę terapeutyczną. Przy każdej recepturze autorka dzieli się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami na ich temat, jak również przeżyciami, z jakimi przyszło jej się mierzyć przy pozyskiwaniu czy udoskonalaniu poszczególnych przepisów – w części jako dodatkowa ciekawostka lub zabawne wtrącenie na rozluźnienie, a w części jako przestroga lub warta zapamiętania wskazówka na przyszłość. Duże zaangażowanie autorki oraz wydawnictwa podkreśla czytelna, przemyślana szata graficzna, z ciekawie dobranymi i wykonanymi ilustracjami.
Spotkanie autorskie
Okazją do bliższego zapoznania z książką i związaną z nią tematyką było spotkanie z Patrycją Machałek, które odbyło się 10 października w Bibliotece w Wyrach. Autorkę „Przetworów z pomysłem” i przybyłych na spotkanie mieszkańców Mikołowa i Wyr powitała Barbara Długosz, bibliotekarka pełniąca pieczę nad wyrskim księgozbiorem.
Spotkanie rozpoczęło się smakowicie, bo od zaproszenia zgromadzonych do wypróbowania przygotowanego przez autorkę książki dżemu marchewkowego oraz małpiego masła. Oba przysmaki szybko znalazły amatorów, a później już stale towarzyszyły dyskutantom, bo można było raczyć się nimi bez ograniczeń.
W trakcie rozmów najwięcej miejsca zajęły oczywiście same przetwory. Uczestnicy podpytywali autorkę co do konkretnych receptur, ale też dzielili się swoimi doświadczeniami, dzięki czemu wymiana informacji prowadzona była w obie strony. Pani Patrycja wplatała w tą wymianę co ciekawsze historie na temat przetworów, na przykład odpowiadając angielską legendę o marmoladzie czy objaśniając średniowieczne sposoby na przygotowywanie powideł. Nakreśliła też m.in. cienką granicę pomiędzy dżemem i powidłami, przybliżyła specyfikę frużeliny. Nieco miejsca w trakcie spotkania poświęcono ponadto tegorocznym zbiorom, dyskutowano na temat owoców i warzyw, które z powodzeniem można prowadzić w swoim własnym ogrodzie.
Pani Patrycja opowiedziała też o procesie związanym z pisaniem książki, tworzonej w dużej mierze w kuchni. Jedna z historii dotyczyła tego, w jaki sposób w książce znalazł się przepis na „Krokodyle Agaty”. Okazuje się, że pojawił się w ostatniej chwili, wypełniając dodatkowo dział o solonkach. Stało się to za sprawą znajomej pani Patrycji, która pewnego dnia zdradziła jej nagle, u kogo – to znaczy u której Agaty – może znaleźć rewelacyjny przepis, nadający się do książki. Przepis rzeczywiście okazał się intrygujący, co więcej, obecnie jest jednym z ulubionych przepisów autorki. Na tym przykładzie pani Patrycja wyjaśniła też, że część receptur w książce zaistniała właśnie w taki sposób: wzięła się z licznych rozmów z przyjaciółmi, znajomymi, czytelnikami z bujakowskiej biblioteki, w której pracuje i z którą jest związana. Przy okazji wyjaśniła też, jak wygląda sprawa praw autorskich w przypadku przepisów kulinarnych.
Pani Patrycja nie kryła, że praca nad „Przetworami…” sprawiła jej wiele radości. Pisanie było okazją do bardzo wielu ciekawych rozmów i bliższego poznania wielu ludzi – bo jak tłumaczyła, na temat przetworów praktycznie każdy ma coś do powiedzenia, tylko dobrze się kojarzą, a ponadto to zawsze wdzięczny temat do rozmów.
Na zakończenie spotkania pani Patrycja podpisała specjalny egzemplarz książki z dedykacją dla Gminnej Biblioteki Publicznej w Wyrach, a także wszystkie egzemplarze przyniesione przez czytelników. Za możliwość spotkania i inspirującą rozmowę, w imieniu uczestników, dziękowała pani Barbara Długosz, zapraszając autorkę „Przetworów…” do wspólnego pamiątkowego zdjęcia z czytelnikami.
Książkę można nabyć w dobrych księgarniach stacjonarnych i internetowych. Zarówno jako niezbędnik w działaniach, jak i ciekawą pozycję na prezent dla przyjaciół zainteresowanych tematem domowych, w pełni naturalnych produktów.