Amatorzy lodowych smakołyków z Gostyni i okolic mogą mieć powody do zadowolenia. Działająca w centrum lodziarnia „Słodka Chatka” nie tylko otworzyła właśnie nowy lodowy sezon, ale też ruszyła z produkcją własnych lodów rzemieślniczych – takich powstających na miejscu, wyłącznie przy zastosowaniu najlepszych składników. Jak smakują? Pierwsi klienci są bardzo zadowoleni, ale warto przekonać się samemu.
Gostyńskie lody gałkowe miały swoją premierę w sobotę 14 kwietnia. Właściciele lodziarni zaproponowali na start m.in. takie o smaku waniliowym, truskawkowym, maliny koktajlowej, słodkiej cytryny sycylijskiej i prawdziwej czekolady belgijskiej. Lody wyróżniają nie tylko ciekawe i świeże smaki, ale też całkiem spore porcje. Niezmiennie, obok tego typu smakołyków, można nabyć też dobrze znane i lubiane lody włoskie śmietankowe i czekoladowe.
Nowe lodowe rarytasy powstają w centrum Gostyni, a dokładniej w budynku biblioteki. Na potrzeby wytwórni, a właściwie prawdziwej fabryki smakołyków, wyremontowano i wyposażono pomieszczenia w przyziemiu budynku, od strony południowej. W tych nowych przestrzeniach powstają lody na bazie oryginalnych receptur, z pełnowartościowych składników, bez sztucznych zagęszczaczy, barwników i chemicznych dodatków. Cały proces jest wymagający, ale jak podkreślają właściciele, tylko w warunkach pełnej kontroli nad każdym aspektem, możliwe jest sporządzenie wysokiej jakości produktu o odpowiednim smaku. Finalnie wszystkie kompozycje trafiają do pawilonu przed Domem Kultury i tam oferowane klientom.
Charakterystyczna bryła „Słodkiej Chatki”, ale przede wszystkim sama lodziarnia i jej działalność, na dobre wpisała się już w krajobraz gostyńskiego centrum. W sezonie, kiedy punkt otwarty jest w pełnym wymiarze, przyciąga całe rzesze spacerowiczów i rowerzystów. Nowe rodzaje lodów, pierwsze takie w historii, powinny tylko wzmocnić to zainteresowanie, także z korzyścią dla wciąż rozwijającego się centrum Gostyni.