Przedszkole w dwóch odsłonach. Porównanie kolorystyki elewacji

Szerokim echem na przełomie kwietnia i maja 2018 roku odbiła się autorytarna decyzja Wójta Gminy Wyry Barbary Prasoł w sprawie zmiany kolorystyki elewacji przedszkola. Wbrew wizji projektantów, a także wcześniejszym konsultacjom i jasnej decyzji gostyńskich radnych, na etapie nanoszenia przez wykonawcę tynku wójt poleciła zmianę koloru przewodniego z białego na waniliowy1. O tym nagłym zwrocie akcji wszyscy zainteresowani wdrażaniem w życie koncepcji spójnego centrum dowiedzieli się dopiero w toku realizacji nowej decyzji, gdy na protesty było już za późno.

Zdarzenie to z miejsca zajęło czołową pozycję na liście rozczarowań 2018 roku i nie tylko tej, bo niesmak nagłej decyzji wójta pozostanie z mieszkańcami na lata. To głownie dlatego, że w przypadku budynków użyteczności publicznej w Gostyni, jakiekolwiek prace przy elewacji następują tylko przy okazji generalnych remontów całych budynków (przykładem jest remont przychodni zdrowia na przełomie wieków, szkoły w 2003 roku i obecnie przedszkola). Poza tym trudno sobie dziś wyobrazić, by wójt w drodze skruchy wydatkował publiczne środki na zmianę kolorystki elewacji. Nawet największym zwolennikom neutralnej bieli trudno byłoby przełknąć taki wydatek.

Wanilia kontra biel
Dziś gmach Gminnego Przedszkola w Gostyni jest już praktycznie gotowy. Elewacja zyskała docelowy wymiar, w obranej przez wójta kolorystyce przewodniej. Stan ten pozwala na wizualne porównanie realizacji z pierwotną koncepcją.

Poniżej pierwsze takie zestawienie. Zdjęcia wykonano 30 grudnia, w najmniej przyjaznej architekturze oprawie, to jest porą deszczową w bezśnieżnym sezonie zimowym. Na zdjęciach na przemian wersja zrealizowana (waniliowa) – narzucona przez wójta, i niezrealizowana (biała) – wyłoniona w drodze konsultacji oraz jednogłośnie przyjęta przez radnych, która miała być wzorem przy termomodernizacji kolejnych budynków komunalnych (w przypadku przedszkola uzupełniona jeszcze naturalną zielenią z nowych nasadzeń drzew i krzewów oraz kolorowymi kontekstowymi muralami). Zdjęcia porównawcze poddano edycji tylko pod względem elewacji budynku.

Podsumowanie ostatnich prac w ramach przebudowy przedszkola dostępne tutaj.

Przypisy:

  1. gostyńśląska.pl / Centrum nie będzie w pełni spójne, bo urząd zmienił plany.

Zobacz też